Almás kölesfelfújt

 

Almás kölesfelfújt

 Hozzávalók (kb. 4 adag):
Édes (Föld elem):
100 g köles
2 evőkanál méz vagy juharszirup
1 teáskanál vaníliakivonat (opcionális)
1/2 citrom reszelt héja
Savanykás (Fa elem):
2 nagy alma, reszelve
1 teáskanál citromlé
Sós (Víz elem):
Egy csipet tengeri só
Keserű (Tűz elem):
Egy csipet fahéj
Fűszeres (Fém elem):
Egy csipet gyömbérpor


Elkészítés:
Köles főzése: Öblítsd le a kölest alaposan, majd tedd egy lábasba, és
önts rá annyi vizet, hogy ellepje. Adj hozzá egy csipet sót (Víz elem),
és főzd meg a kölest, amíg megpuhul és felszívja az összes vizet. Ha
kész, hagyd hűlni kicsit.
Alma előkészítése: Reszeld le a két almát, és add hozzá a citromlevet
(Savanykás). Ez megakadályozza, hogy az alma megbarnuljon, és friss
ízt ad a felfújtnak.
Tészta összeállítása: Egy nagy tálban keverd össze a főtt kölest,
reszelt almát, mézet (Édes), vaníliakivonatot, citromhéjat (Édes),
fahéjat (Keserű), és gyömbérport (Fűszeres).
Tojás habosítása (opcionális): Ha szeretnél könnyedebb állagot,
válaszd szét 2 tojás fehérjét és sárgáját. Verd fel a fehérjét kemény
habbá, és óvatosan forgasd bele a keverékbe.
Sütés: Melegítsd elő a sütőt 180°C-ra. Egy kivajazott sütőformába
öntsd a keveréket, és süsd 25-30 percig, amíg a teteje aranybarnára
sül.


Tálalás: A kölesfelfújtat langyosan vagy hidegen is tálalhatod, egy kis
fahéjjal megszórva vagy mézzel meglocsolva