Sorsunk a születési időnkben

zo
 
Születési évünk utolsó számjegye mutatja meg, hogy milyen elem jellemzői érvényesek ránk. Az adott elemre jellemző tulajdonságokkal, gyengeségekkel, erőségekkel születtünk le. Abban is kellene élnünk, de sajnos emberi tulajdonságunk, hogy igyekszünk kilépni magunkból, és más szerepet játszunk az életben. A tartós eltávolódás betegségekhez vezet.
Nincs jó, illetve rossz elem! Mindendegyiknek van hibája és erénye. Nekünk azokkal a lehetőségeket között kellene megtalálnunk a helyes utat, amit a sorunktól kaptunk.
A Kínai Asztrológia és az orvoslás ugyanarra az 5 elem elméletre épül.
 
Ha az utolsó számjegyed:
 
0-1 = FÉM
2-3 = VÍZ
4-5 = FA
6-7 = TŰZ
8-9 = FÖLD
Egy-egy elem lehet jin (-) és jang (+) minőségű is, ez szintén a születés évéből derül ki. A páratlan évek az első, míg a párosak a második csoportba tartoznak.
 
 

A FÉM típusú embereknek fehér az arcbőrük, szögletes arcuk, kicsi fejük, kicsi, előrehajló válluk, kicsi a hasuk, valamint kicsi a kezek és lábak. Gyakran túlzott testszőrzetük van.

Kapkodó vérmérsékletűek, képesek alkalmazkodni a különböző környezetekhez, gyakran választanak hivatalos feladatokat, és általában a szomorúság aurája veszi körül őket, amely gyakran könnyekhez közelinek tűnik. A FÉM emberek szeretik a szabályokat, a szerkezetet és a fegyelmet; ész- és elv szerint igyekeznek élni.

A fém elemhez kapcsolódó érzelem a bánat vagy a szomorúság. A fém típusú emberek úgy rendezik be életüket, hogy elkerüljék a kockázatokat és a szenvedély szeszélyeit. Birtoklóvá és uralkodóvá válhatnak, hogy ellenőrizzék környezetüket.

Az önvédelemre való törekvésük túlságosan eltávolodottá és elérhetetlenné teheti őket, félve az igazi intimitástól. Általában kellemesek, de hűvösek. Életük úgy van megalkotva, hogy megtartsák érzéseiket.

Tartózkodniuk kell a nyálkahártya-képző élelmiszerek (tejtermékek, banán, narancs és földimogyoró) fogyasztásától. Nem szabad dohányozniuk, és légzőgyakorlatokat kellene végezniük. A túlzottan kontrollálnak, ami asztma, székrekedés vagy frigiditás formájában nyilvánulhat meg. Gyakran szenvednek szalag- és ízületi problémáktól, például teniszkönyöktől, vállízületi gyulladástól és deformáló reumától. A fémtípusoknak ésszerűségüket, önuralomukat és aprólékosságukat szenvedéllyel, spontaneitással és társadalmi szerepvállalással kellene kompenzálniuk.

 

A VÍZ típusú emberek szürkés arcbőrűek, sötét karikák a szemük alatt, nagy fej, kicsi vállak, nagy has, aktív kezek és lábak, valamint az átlagosnál hosszabb hát. Mozgásuk folyékony, de nehéznek tűnhet.

A víztípusok  okosak és befelefordulók, önállóak. Áthatóak, kritikusak és fürkészőek, tudást és megértést keresnek. Szeretnek rejtve maradni, rejtélyesek és névtelenek.

A félelem a Víz elemhez kapcsolódó érzelem. Aki a félelem szorításában van, az csak a menekülésre gondolhat. Életüket a fenyegetés várakozása uralja, ezért hajlamosak elszigetelődni és elbújni a világ elől. Arra hivatkoznak, hogy békén kell hagyni. Gyakran a legrosszabbra számítanak, elképzelve, hogy minden sarkon csapás és katasztrófa leselkedik. Kritikusak és cinikusak, úgy vélik, hogy a világ alapvetően kemény, nem biztonságos és barátságtalan.

Elszigetelődésük végül elszakíthatja őket az élettől. Keménységüket, tompaságukat és elszakadásukat gyengédséggel, érzékenységgel és nyitottsággal kell ellensúlyozniuk, kockáztatva a lágyságot és az érintkezést, a kitettséget és a ragaszkodást. Keményedésük miatt a víztípusok hajlamosak ízületi gyulladásra, süketségre és szenilitásra. Gyakran fáradtnak érzik magukat, és derékfájástól szenvednek, különösen, ha túl sokáig állnak. Gyakoriak a húgyúti betegségek, mint például a hólyaghurut, a gyakori vizelési szükséglet és a vese- vagy hólyagkövek.

 

A FA típusú emberek kicsit zöldes arcbőrűek, kicsi a kezük, hosszú arcuk, hegyes álla és széles válla. Gyorsan működő anyagcseréjük miatt ritkán túlsúlyosak. Ezek az emberek nagyon szervezettek és logikusak. Jól megtervezik a dolgokat, és elkeserednek, ha rosszul sülnek el. Gondolkodók, elméjük mindig jár, így hajlamosak mindig tenni valamit. Keresik a kihívásokat, és a határig feszegetik. Szeretik az akciót, a mozgást és a kalandot, és szeretnek az elsők és a legjobbak lenni.

A Fa elemhez kapcsolódó érzelem a harag. Amikor a düh dominál, az embert könnyen felzaklatja a frusztráció és az akadályok, és nem tudja megfelelően fékezni érzéseit. Könnyen feldühödnek, és hajlamosak kiabálni. Ezek az instabil érzelmek a Qi (energia) és a Vér egyenetlen keringését eredményezik, általános feszültséget és stresszt okozva.

Általában óriási önfegyelmet fejtenek ki az önuralom és a higgadtság megőrzése érdekében. A FA eleműek jobban kedvelik a reggeleket, mint a délutánokat. Jót tesznek a meditációnak. A jóga vagy a thai chi segíti őket az intenzitásuk szabályozásában, és arra ösztönzi a testüket, hogy rugalmasak maradjanak, mivel általában feszesek az izmaik és görcsösek. Fontos számukra, hogy lassan, nyugodtan egyenek. A szél fejfájást okozhat számukra, csakúgy, mint a drogok, az alkohol és a rendszertelen alvás. Hajlamosak idegrendszeri rendellenességekre, szem megerőltetésére, allergiás típusú rendellenességekre (gyakran termékek), arcüreggyulladásra, szénanáthára és olyan betegségekre, mint a fekélyek, aranyér és migrénes fejfájás.

 

A TŰZ típusú embereknek vörös az arcbőrük és sovány az arcuk. Tele vannak izmokkal a háton, és kicsi a fejük. Stabil lépéssel rendelkeznek, és járás közben billeg a válluk. A tűzemberek energikusak, hisznek a karizma és a vágy erejében. Kreatív potenciállal rendelkeznek, intuitívak és szenvedélyesen nyomatékosak.

Szeretik a szenzációt, a drámát és az érzelmet. A tűzfajták nem törődnek az anyagi gazdagsággal. Általában kevés az önbizalmuk, sok aggodalommal rendelkeznek, élesek és szeretik a szépséget.

Az öröm a Tűz elemhez kapcsolódó érzelem; ezért ezeknek az embereknek életében az élvezet áll a középpontban. Szórakoztatónak és romantikusnak tűnnek, de valójában nem tudják fenntartani érdeklődésüket és izgalmukat külső kellékek és mások figyelme nélkül.

Nem szeretnek egyedül lenni. Önmagukban élettelennek érzik magukat; társaságban életre kelnek. Könnyű ingerlékenységük kuncogásban és beszédességben nyilvánul meg. Amikor nincsenek fent, akkor lent vannak. Ha nem tölti el őket izgalom, üresnek és reménytelennek érzik magukat.

A meleg idő kimeríti a tűz embereket, mivel természetüknél fogva forrók (a hő a tűz elemhez kapcsolódó éghajlat). Sószegény, természetes táplálékkal kell élniük. Nem dohányozhatnak és nem fogyaszthatnak túlzott alkoholt. A rendszeres és gyengéd testmozgás, valamint a relaxációs technikák és a stresszkezelés segít ellazulni. A tűz típusú emberek hajlamosak szorongásra, álmatlanságra és depresszióra. Szív- és érrendszeri jellegű fizikai problémáknak vannak kitéve, mint például magas vérnyomás, szívdobogásérzés, szívritmuszavar, artériás keringési problémák és olyan betegségek, mint az izzadás, a varikózis, az aranyér és a magas koleszterinszint.

 

A FÖLD típusú emberek sárgás arcbőrűek, kerek arcuk és viszonylag nagy fejük, nagy hasuk, kicsi kezeik és lábai, valamint erős izomzatuk van. Éneklő hangjuk van. Nyugodt vérmérsékletűek, szeretnek segíteni az embereken, szeretnek részt venni és szükségük van rájuk.

Szeretnek más emberekkel társalogni, harmóniára és összetartozásra törekednek, és ragaszkodnak a hűséghez, a biztonsághoz és a kiszámíthatósághoz. Nem szeretik a hatalmat. A Föld elemhez kapcsolódó érzelem a töprengés. Ha egy személy túlságosan sokat  tűnődik dolgokon, könnyen megragadhat aggasztó gondolataiban és ötleteiben.

A földi típusú embereket ezért gyakran gyötörheti a részletek iránti túlzott aggodalom, és elragadhatják a körkörös gondolkodást, amely elől nincs menekvés. Mások is számíthatnak az ilyen típusú emberekre, mert megbízhatóak, szimpatikusak.

A munka vagy másokkal szembeni felelősség nélkül közönbössé válhatnak, és visszaeshetnek saját elméjük jól megszokott ösvényeibe. Ebben az állapotban az energiájuk stagnál, és rossz emésztéshez, nehézkességhez és petyhüdtséghez vezet. Egyensúlyba kell hozniuk a kapcsolatok iránti odaadásukat a magánnal és az önkifejezéssel, az önellátás fejlesztésével és a közösségépítéssel.

Hajlamosak a túlzott étkezésre és a helytelen életmódra, ami elhízáshoz, gyomorfekélyhez és cukorbetegséghez vezet. Ízületi rendellenességekben szenvedhetnek, különösen ízületi gyulladásban, különösen a csuklóban és a bokában. A nők gyakran rendszertelenül menstruálnak, és ciklusról ciklusra gyarapodnak, a férfiak pedig hajlamosak a korai prosztatagyulladásra.