Ünnepi vegetáriánus töltött kelkáposzta-Öt Elem Recept
Nyomtatás Gomb
Vegetáriánus töltött káposzta – 5 Elem recept
1. Hozzávalók:
- 1 bögre főtt barna rizs
- 8 nagy kelkáposztalevél
- 3 bögre apróra vágott kelkáposzta
- 250 g gomba
- 1 fej hagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 1/2 bögre vörösbor
- 1/4 bögre szárított vörösáfonya vagy ribizli
- 1/4 bögre fenyőmag
- 2 ek olívaolaj
- fűszerek: só, bors, majoránna
- 500 ml paradicsomlé vagy passata
2. Elkészítés:
A rizst főzzük puhára sós vízben. A kelkáposztaleveleket blansírozzuk 5 percig, szedjük szét, a maradékot vágjuk apróra.
Olajon dinszteljük meg a gombát, hagymát, fokhagymát és a fűszereket. Adjuk hozzá a bort, és főzzük el az alkoholt.
Keverjük össze a rizst, a gombás keveréket, az apróra vágott káposztát, ribizlit, fenyőmagot. Ez lesz a töltelék.
A paradicsomszószhoz dinszteljük meg a hagymát, fokhagymát, adjuk hozzá a paradicsomot és a bort, sűrítsük be.
Töltsük meg a leveleket, tekerjük fel, és tegyük egy tűzálló tálba. Öntsük rá a szószt, locsoljuk meg olajjal, és süssük 190°C-on 45 percig lefedve, majd 10 percig fedő nélkül.
3. Hatása az 5 Elem szerint:
Ez az étel különösen jól kiegyensúlyozza a Fa és Föld elemet. A káposzta és rizs a Földet, a gomba és a savanykás ribizli a Fát táplálja. Támogatja az emésztést, csökkenti a nyálkát, és harmonizálja a Májat és a Lép funkcióit. Ideális tavaszi méregtelenítő ételként, de ősszel is ajánlott a szervezet egyensúlyának fenntartására.