Ünnepi gránátalmás csirke – 5 elemesen

 

Ünnepi gránátalmás csirke – 5 elemesen

Hozzávalók

  • 1 ½ bögre pirított dió fél (durvára vágva) – FÖLD
  • 6 nagy bőr nélküli, csontos csirkecomb (1,1–1,35 kg) – FA
  • ¾ teáskanál só, elosztva – VÍZ
  • ¼ teáskanál őrölt bors – FÉM
  • 1 evőkanál extra szűz olívaolaj – FÖLD
  • 1 nagy vöröshagyma, szeletelve – FÉM
  • ¼ bögre víz – VÍZ
  • ¼ teáskanál őrölt fahéj – FÖLD
  • ¼ teáskanál sáfrány – FÖLD
  • ⅛ teáskanál őrölt kardamom – FÉM
  • 1 bögre csirkehúsleves – FA
  • ⅓ bögre gránátalma – TŰZ
  • 2 evőkanál méz – FÖLD
  • 1 evőkanál citromlé – FA
  • Aprított friss petrezselyem a díszítéshez – FA

Elkészítés

A diót aprítógépben durvára daráljuk.
A csirkét megszórjuk ½ teáskanál sóval és borssal. Egy nagy edényben közepesen magas hőfokon felhevítjük az olajat. Hozzáadjuk a csirkét, és addig sütjük, amíg megbarnul, 4–6 percig. Kivesszük egy tányérra.
A lángot közepesre vesszük. Az edénybe tesszük a hagymát és a vizet; főzzük, kevergetve és a lepirult részeket felkapargatva, amíg a hagyma világosbarna és puha nem lesz, körülbelül 5 percig. Hozzáadjuk a fahéjat, a sáfrányt és a kardamomot, és kevergetve 30 másodpercig főzzük. Hozzáadjuk a diót, a húslevest, a gránátalmát és a mézet. Forraljuk fel.
A csirkét visszatesszük az edénybe, és megforgatjuk, hogy a szósz bevonja. A lángot takarékra vesszük, hogy csak gyöngyözzön. Részben lefedjük, és addig főzzük, amíg a comb legvastagabb részébe (csontot nem érintve) szúrt azonnali leolvasású hőmérő 74°C-ot mutat, 15–20 percig. A csirkét kivesszük egy tiszta tányérra; melegen tartjuk.
A szószhoz hozzáadjuk a citromlevet és a maradék ¼ teáskanál sót. Forraljuk fel, és gyakran kevergetve addig főzzük, amíg körülbelül egyharmadára be nem sűrűsödik, 3–5 percig. A csirkét a szósszal tálaljuk, kívánt esetben friss gránátalmával és petrezselyemmel díszítve.

Hatása az Öt Elem szerint

Ez az étel harmonikusan egyesíti az Öt Elemet. A csirke és petrezselyem támogatja a FA elemet és a májat, a dió, fahéj és méz erősítik a FÖLD elemet és a lép-működést. A gránátalma élénkíti a TŰZ elemet és támogatja a szívet, míg a kardamom és hagyma a FÉM elemet és a tüdőt. A só és víz kiegyensúlyozza a VÍZ elemet és táplálja a veséket. Ünnepi és gyógyító fogás egyben.