Természetes vagy szintetikus C-vitamin: Mi a különbség?
A megfázás és influenza szezon közeledtével itt az ideje, hogy tájékozódjunk arról, hogy melyik C-vitamin a legmegfelelőbb az Ön számára.
A C-vitamin valószínűleg az egyik első, ami eszébe jut, ha valaki vitaminokat említ. Elűzi a rettegett skorbutot, erősíti az immunrendszert, antioxidánsként működik, és fiatalabbá, feszesebbé és egészségesebbé teszi a bőrt.
Az emberi szervezet nem állítja elő magától a C-vitamint, ezért a napi vitaminszükségletünket az élelmiszerekből kell megszereznünk: kortyolgatjuk a narancslevet, igyekszünk jól étkezni, amikor csak lehet, és szedjük a vitaminokat.
Az aszkorbinsav kémiai nevén ismert C-vitamin különféle élelmiszerforrásokból nyerhető. Főleg gyümölcsökben és zöldségekben találhatók meg.
De nem mindenki kaphatja meg az ajánlott napi C-vitamin bevitelt, mert sokan nem esznek meg naponta öt-kilenc adag gyümölcsöt és zöldséget.
Itt jön a képbe a kiegészítés.
Azok, akik napi 100%-os C-vitaminhoz szeretnének jutni, de nem jutnak hozzá természetes táplálékforrásokból, a hiánypótláshoz a kiegészítőkhöz fordulnak.
Természetesen vannak természetes C-vitamin-kiegészítők, de az emberek legtöbbször szintetikus vitaminok és multivitaminok felé fordulnak.
A C-vitaminnak két formája létezik: L és D.
Az L fajta az aszkorbinsav természetes és szintetikus formáiban egyaránt megtalálható. Ez a C-vitamin legjobb formája.
Az L-aszkorbinsavat természetesen gyümölcsökből, zöldségekből és teljes értékű élelmiszerekből állítják elő.. A legtöbb kiegészítő az L fajta szintetikus változatát IS tartalmazza.
Eközben a D-aszkorbinsav nem található meg a természetben.
Kémiailag megegyezik az L fajtával, de a D-aszkorbinsav molekuláris szinten különbözik. Kiegészítőkben nem használják, mert a szervezet nem tudja szintetizálni.
A szintetikus C-vitamin izolált
Meglepődhet, ha megtudja, hogy szinte minden multivitamin (beleértve a C-vitamint is) szintetikus anyagokból készül.
A szintetikus azt jelenti, hogy „ember alkotta”, és nem található meg a természetben. De sok ilyen vitamin még mindig „természetesnek” vallja magát, mivel a tudósok úgy döntöttek, hogy a szintetikus anyagok eléggé hasonlítanak teljes értékű táplálékkal rendelkező társaikhoz ahhoz, hogy ugyanúgy használják őket.
Ez természetesen tévedés. A szintetikus vitaminok nem ugyanúgy jönnek létre, mint a természetesek, és nem ugyanazokat a vegyületeket tartalmazzák a befejezés után.
A szintetikus C-vitamint úgy állítják elő, hogy kukoricakeményítőt vesznek fel, és hővel, enzimekkel, acetonnal és sósavval lebontják aszkorbinsavvá.
Az aszkorbinsav megtalálható a természetben, de csak kis mennyiségben a fitonutriensek teljes komplexumának részeként, amelyek mindegyike természetes C-vitaminként áll össze.
Mik azok a fitonutriensek? Ezek a gyümölcsökben és zöldségekben található vegyületek, amelyek segítenek megelőzni az emberek betegségeit és fertőzéseit.
A C-vitamin természetes forrásai a következők:
- C-vitamin
- Ascorbigon
- Tirozináz
- J tényezők
- K tényezők
- P tényezők
- Rutin
- Bioflavonoidok
Ezek mind együtt működnek. A C-vitamin izolált és szintetikus aszkorbinsav formája, amely a dúsított élelmiszerekben, vitaminokban és pasztőrözött élelmiszerekben található, csak egy kis darabja annak, amire a szervezetnek szüksége van!
Ha önmagában aszkorbinsavat veszünk, az arra kényszeríti a szervezetet, hogy kiürítse a többi összetevőt a szövetekből és szervekből.
Sokan nagy adagokat szednek a megfázás és influenza idején, remélve, hogy minimalizálják a megbetegedések esélyét. Ezzel van egy nagy probléma.
A szintetikus C-vitamin adagjának növekedésével a felszívódás csökken. Az aszkorbinsavat kapcsolatba hozták a DNS-károsodással, és valójában fokozhatja az oxidációt, ahelyett, hogy ellensúlyozná azt.
Az aszkorbinsav elpusztítja a jótékony baktériumokat is a belekben, amelyek elősegítik az emésztést és leküzdik a veszélyesebb bakteriális fertőzéseket. Az aszkorbinsavat főként GMO kukoricából nyerik, ami szintén számos problémával jár.
A szintetikus C-vitamin károsíthatja a gyomor nyálkahártyáját!
A szintetikus aszkorbinsav-kiegészítők egyes embereknél gyomorpanaszokat okozhatnak. Ezek az étrend-kiegészítők negatívan hatnak a savra érzékeny emberekre.
Elegendő aszkorbinsav bevitele segít megemészteni az ételt és eltávolítani a rossz baktériumokat az emésztőrendszerből. Túl sok benne növeli a gyomor savtartalmát, ami refluxhoz , puffadáshoz és puffadáshoz vezet.
A C-vitamin újabb változatai, amelyek ásványi aszkorbátot tartalmaznak, csökkentik a savat, megakadályozva a sav túltermelését a gyomorban.
Természetes C-vitamin előnyei:
A természetes C-vitamin csak teljes értékű élelmiszerekben és táplálékkiegészítőkben található meg.
A skorbut elleni küzdelem mellett a teljesen természetes C-vitamin fenntartja a szív- és érrendszer egészségét, elősegíti a gyógyulást, erősíti az immunsejtek működését, antioxidánsként működik, valamint küzd az allergiák és allergiás reakciók ellen.
Kerülje a szintetikus vitaminokat
Kerülje a szintetikus vitaminokat! Ezeket laboratóriumokban készítik vegyi anyagok és a természettől távol eső eljárások segítségével.
A kőszénkátrány, a kőolaj melléktermékei, az aceton, az acetilén és az illékony savak jellemző összetevők. Az eredmények nem olyanok, amelyeket természetesen az élelmiszerekben találunk.
Szervezetünk nem ismeri fel ezeket a vegyületeket, méreganyagként kezeli őket, és időt és energiát pazarol ezek eltávolítására. A lehető leggyakrabban keressen teljes értékű vitaminokat, és csak olyan multivitaminokat vegyen fel, amelyek nem tartalmaznak (részlegesen sem) szintetikus anyagokat, teljes értékű növényi forrásokra támaszkodnak.
A LEGJOBB természetes C-vitamin táplálékforrás:
Az Acerola (Malpighia Emarginata) egy cserjeszerű fa gyümölcse, amely Közép- és Dél-Amerikában, Mexikóban és a Karib-szigeteken őshonos. Barbadosi cseresznye vagy nyugat-indiai cseresznye néven is ismert.
- Az Acerola cseresznye 30-szor több C-vitamint tartalmaz, mint a narancs.
- Tele van alapvető tápanyagokkal, beleértve a karotinoidokat, B-vitaminokat, A-vitamint, ásványi anyagokat, flavonoidokat és antocianinokat.
- Erőteljes antioxidánsok és fitonutriensek gazdag forrása, amelyek hasznosak lehetnek az oxidatív károsodással összefüggő betegségek kezelésében és megelőzésében.
- Mindössze 3 szem acerola cseresznye több, mint egy felnőtt napi minimális C-vitamin szükséglete
Az Acerola cseresznye jobb, mint az aszkorbinsav?
Ha egy élelmiszert eredeti állapotában fogyasztanak el (nem pedig feldolgozva), több tápanyag tud felszívódni a szervezetben. Az Acerola cseresznye esetében, különösen, ha a gyümölcs bioforrásból származik, a tápanyagtartalom meghaladja a megnövelt C-vitamin tartalmat.
További táplálkozási előnyökkel jár. A gyümölcs bioflavonoidokat, ásványi anyagokat, vitaminokat, nyomelemeket tartalmaz a jótékony szerves savak mellett. Ezekről a tápanyagokról ismert, hogy a C-vitaminnal szinergiában működnek a felszívódás és az aktivitás tekintetében.
Természetes MULTIVITAMIN-CSOMAGOT itt talál!
Felhasznált irodalom:
Amr, M., El-Mogy, A., Shams, T., Vieira, K., & Lakhan, S. E. (2013). Efficacy of vitamin C as an adjunct to fluoxetine therapy in pediatric major depressive disorder: a randomized, double-blind, placebo-controlled pilot study. Nutrition journal, 12, 31. https://doi.org/10.1186/1475-2891-12-31
Hemilä H, Chalker E. Vitamin C for preventing and treating the common cold. Cochrane Database of Systematic Reviews 2013, Issue 1. Art. No.: CD000980.
Ran et al. 2018. Extra Dose of Vitamin C Based on a Daily Supplementation Shortens the Common Cold: A Meta-Analysis of 9 Randomized Controlled Trials. BioMed Research International, ID 1837634.