Mandarinos csokitorta cukor és liszt nélkül - HKO Ételterápia
Hozzávalók:
- 200 g datolya (Föld elem)
- 100 ml víz (Víz elem)
- 1 mandarin (héja és leve) (Fa elem)
- 6 tojás (sárgája és fehérje különválasztva) (Föld elem)
- 100 g méz (Föld elem)
- 30 g kakaópor (Föld elem)
- 200 g mandulaliszt (Tűz elem)
- 5 g citromlé (Fa elem)
- 5 g sütőpor (Fém elem)
- 100 g 85%-os étcsokoládé (Föld elem)
- 120 ml kókusztejszín (Föld elem)
Elkészítés:
-
Datolya előkészítése:
- A datolyát vágd apróra, és főzd össze 100 ml vízzel. Pürésítsd egyenletes állagúra.
-
Mandarinos alap:
- Reszeld le a mandarin héját, és facsard ki a levét. Tedd félre.
-
Tojásos alap:
- A tojásfehérjét verd kemény habbá, a tojássárgáját pedig keverd habosra a mézzel.
-
Száraz hozzávalók:
- Egy tálban keverd össze a mandulalisztet, kakaóport, sütőport, és a mandarinhéjat.
-
Nedves hozzávalók:
- A tojássárgás keverékhez add hozzá a datolyapürét, mandarinlevet, citromlevet, és kókusztejszínt.
-
Összeállítás:
- Forgasd össze a száraz és nedves hozzávalókat, majd óvatosan add hozzá a tojásfehérjehabot.
-
Sütés:
- Öntsd a masszát egy sütőpapírral bélelt tortaformába, és süsd előmelegített sütőben 170 °C-on 30–35 percig, vagy amíg a közepébe szúrt tű tisztán ki nem jön.
-
Csokoládéöntet:
- Olvaszd fel az étcsokoládét gőz fölött, és keverd el kókusztejszínnel.
-
Tálalás:
- A süteményt szeletelve, a csokoládéöntettel meglocsolva tálald.
Élettani hatások (5 elem szerint):
- Föld elem: Datolya, méz, csokoládé, kókusztejszín – Táplálja a középső melegítőt, erősíti a lépet, gyomrot.
- Fa elem: Mandarinlé, citromlé – Serkenti a máj és epehólyag működését, frissességet ad.
- Tűz elem: Mandulaliszt – Táplálja a szívet, enyhíti a belső hőt.
- Víz elem: Víz – Támogatja a vese és húgyhólyag működését.
- Fém elem: Sütőpor – Segíti a tüdő és vastagbél funkcióit.
Tökéletes ünnepi desszert, amely nemcsak finom, de harmonizálja is a tested energiáit! 😊