Diós-szezámmagos kölesgolyók

 

Diós-szezámmagos kölesgolyók

Hozzávalók (kb. 15-20 golyóhoz):

  • Köles (Föld elem): 100 g, megfőzve (Erősíti a lépet, nyugtatja a gyomrot)
  • Dió (Föld elem): 80 g, apróra vágva (Táplálja a veséket és a lépet, erősíti az agyat)
  • Szezámmag (Föld elem): 50 g, enyhén megpirítva (Tápláló, erősíti a csontokat és a hajt)
  • Méz (Föld elem): 2-3 evőkanál (Édes, harmonizálja az energiákat és táplálja a lépet)
  • Sztívia (opcionális): 1-2 csepp, ha további édesítés szükséges (Természetes édesítő)
  • Kókuszolaj (Tűz elem): 1 evőkanál, olvasztva (Energiát ad, harmonizálja az ízeket)
  • Fahéj (Föld elem): 1 teáskanál (Melegítő hatású, támogatja az emésztést)
  • Szezámmag (Föld elem) a forgatáshoz: 2-3 evőkanál


Elkészítés:

  1. Köles megfőzése: Öblítsd le a kölest, majd főzd puhára kétszeres mennyiségű vízben, kb. 15-20 perc alatt. Hagyd kihűlni.
  2. Hozzávalók összekeverése: Egy tálban keverd össze a kihűlt kölest, az apróra vágott diót, a pirított szezámmagot, a mézet, a kókuszolajat és a fahéjat. Ha szükséges, cseppents hozzá sztíviát az ízlés szerinti édességhez.
  3. Golyók formázása: Nedves kézzel formázz diónyi golyókat a masszából.
  4. Szezámmagba forgatás: A golyókat forgasd meg a félretett szezámmagban, hogy minden oldalát befedje.
  5. Hűtés: Helyezd a golyókat sütőpapírral bélelt tálcára, és tedd hűtőbe legalább 30 percre, hogy megszilárduljanak.
  6. Tálalás: Hidegen tálald az ünnepi asztalon vagy ajándékcsomagként is kínálhatod.

Hatások:

  • Köles (Föld elem): Segít a gyomor és lép harmonizálásában, ideális emésztési gyengeségek esetén.
  • Dió (Föld elem): Tápláló, erősíti az agyat, javítja a memóriát és a vesét.
  • Szezámmag (Föld elem): Táplálja a vért, javítja a bőrt és a haj egészségét.
  • Méz (Föld elem): Támogatja a lép és gyomor Qi-jét, természetes édes ízével harmonizál.

Tipp: Az aranyló szezámmagborítás ünnepi megjelenést kölcsönöz, míg a golyók ízei a Föld elem kiegyensúlyozó energiáival töltik fel a testet és lelket. 🎄