Diós-szezámmagos kölesgolyók
Hozzávalók (kb. 15-20 golyóhoz):
- Köles (Föld elem): 100 g, megfőzve (Erősíti a lépet, nyugtatja a gyomrot)
- Dió (Föld elem): 80 g, apróra vágva (Táplálja a veséket és a lépet, erősíti az agyat)
- Szezámmag (Föld elem): 50 g, enyhén megpirítva (Tápláló, erősíti a csontokat és a hajt)
- Méz (Föld elem): 2-3 evőkanál (Édes, harmonizálja az energiákat és táplálja a lépet)
- Sztívia (opcionális): 1-2 csepp, ha további édesítés szükséges (Természetes édesítő)
- Kókuszolaj (Tűz elem): 1 evőkanál, olvasztva (Energiát ad, harmonizálja az ízeket)
- Fahéj (Föld elem): 1 teáskanál (Melegítő hatású, támogatja az emésztést)
- Szezámmag (Föld elem) a forgatáshoz: 2-3 evőkanál
Elkészítés:
- Köles megfőzése: Öblítsd le a kölest, majd főzd puhára kétszeres mennyiségű vízben, kb. 15-20 perc alatt. Hagyd kihűlni.
- Hozzávalók összekeverése: Egy tálban keverd össze a kihűlt kölest, az apróra vágott diót, a pirított szezámmagot, a mézet, a kókuszolajat és a fahéjat. Ha szükséges, cseppents hozzá sztíviát az ízlés szerinti édességhez.
- Golyók formázása: Nedves kézzel formázz diónyi golyókat a masszából.
- Szezámmagba forgatás: A golyókat forgasd meg a félretett szezámmagban, hogy minden oldalát befedje.
- Hűtés: Helyezd a golyókat sütőpapírral bélelt tálcára, és tedd hűtőbe legalább 30 percre, hogy megszilárduljanak.
- Tálalás: Hidegen tálald az ünnepi asztalon vagy ajándékcsomagként is kínálhatod.
Hatások:
- Köles (Föld elem): Segít a gyomor és lép harmonizálásában, ideális emésztési gyengeségek esetén.
- Dió (Föld elem): Tápláló, erősíti az agyat, javítja a memóriát és a vesét.
- Szezámmag (Föld elem): Táplálja a vért, javítja a bőrt és a haj egészségét.
- Méz (Föld elem): Támogatja a lép és gyomor Qi-jét, természetes édes ízével harmonizál.
Tipp: Az aranyló szezámmagborítás ünnepi megjelenést kölcsönöz, míg a golyók ízei a Föld elem kiegyensúlyozó energiáival töltik fel a testet és lelket. 🎄