Fűszeres, sült pulykamell


Fűszeres, sült pulykamell

Fűszeres, sült pulykamell – harmonizáló 5 elemes ünnepi fogás

A pulykamell könnyű, mégis tápláló alapanyag, amely ideális választás az ünnepi időszakra.
Ebben a receptben a Föld elem stabilitását, a Tűz elem melegítő fűszereit, a Fém elem tisztító erejét, valamint a Fa elem frissítő energiáját egyesítjük egy tökéletesen harmonikus ételben.

Puha, szaftos, illatos – és minden falatja támogatja a tested energiarendszerét.

 Hozzávalók

Alap

  • Pulykamell (Föld elem) – 1,5 kg csontos pulykamell

  • Fokhagyma (Fém elem) – 1 evőkanál darált fokhagyma

  • Rozmaring (Tűz elem) – 1 evőkanál apróra vágott friss rozmaring

  • Zsálya (Tűz elem) – 1 evőkanál apróra vágott friss zsályalevél

  • Kakukkfű (Fém elem) – 1 teáskanál apróra vágott friss kakukkfű

  • Olívaolaj (Föld elem) – 2 evőkanál

  • Citromlé (Fa elem) – 2 evőkanál

  • Himalája só (Fém elem) – 2 teáskanál

  • Fekete bors (Fém elem) – 1 teáskanál

Opcionális: 1 dl száraz fehérbor a szaftosabb sütéshez.

 Elkészítés

1. Előkészítés

Melegítsd elő a sütőt 160 °C-ra.

2. Fűszerkeverék összeállítása

Egy tálban keverd össze:

  • a fokhagymát,

  • rozmaringot,

  • zsályát,

  • kakukkfüvet,

  • sót, borsot,

  • olívaolajat és citromlevet.

Illatos, sűrű fűszerpasztát kell kapnod.

3. A pulykamell előkészítése

Óvatosan lazítsd fel a pulyka bőrét, és:

  • a fűszerkeverék felét kend a húsra, a bőr alá,

  • a másik felét a bőr külső felére.

4. Sütés

  1. Helyezd a pulykamellet bőrrel felfelé tepsibe.

  2. Önthetsz alá fehérbort is (opcionális).

  3. Süsd 2 órán át, amíg a bőr aranybarna és ropogós lesz, a hús pedig szaftos marad.

5. Pihentetés

A sütés után takard le alufóliával, és hagyd 15 percig pihenni.

6. Tálalás

Szeletelve, zöldséges bulgurral vagy friss salátával tálald.

 Élettani hatások az Öt Elem szerint

  • Pulykamell (Föld): erősíti a Lép–Gyomor rendszert, stabilizál, táplál.

  • Rozmaring & zsálya (Tűz): melegítenek, élénkítik a keringést, oldják a stagnációkat.

  • Kakukkfű & fokhagyma (Fém): tisztítják a tüdőt, átmossák a meridiánokat, fertőtlenítő erejűek.

  • Olívaolaj (Föld): tápláló, harmonizálja az emésztést.

  • Citromlé (Fa): frissít, támogatja a májat, segít a zsíranyagcserében.

Ez az étel teljes Öt Elemes összhangban készült: táplál, melegít, frissít és tisztít egyszerre.