A pulykamell könnyű, mégis tápláló alapanyag, amely ideális választás az ünnepi időszakra.
Ebben a receptben a Föld elem stabilitását, a Tűz elem melegítő fűszereit, a Fém elem tisztító erejét, valamint a Fa elem frissítő energiáját egyesítjük egy tökéletesen harmonikus ételben.
Puha, szaftos, illatos – és minden falatja támogatja a tested energiarendszerét.
Pulykamell (Föld elem) – 1,5 kg csontos pulykamell
Fokhagyma (Fém elem) – 1 evőkanál darált fokhagyma
Rozmaring (Tűz elem) – 1 evőkanál apróra vágott friss rozmaring
Zsálya (Tűz elem) – 1 evőkanál apróra vágott friss zsályalevél
Kakukkfű (Fém elem) – 1 teáskanál apróra vágott friss kakukkfű
Olívaolaj (Föld elem) – 2 evőkanál
Citromlé (Fa elem) – 2 evőkanál
Himalája só (Fém elem) – 2 teáskanál
Fekete bors (Fém elem) – 1 teáskanál
Opcionális: 1 dl száraz fehérbor a szaftosabb sütéshez.
Melegítsd elő a sütőt 160 °C-ra.
Egy tálban keverd össze:
a fokhagymát,
rozmaringot,
zsályát,
kakukkfüvet,
sót, borsot,
olívaolajat és citromlevet.
Illatos, sűrű fűszerpasztát kell kapnod.
Óvatosan lazítsd fel a pulyka bőrét, és:
a fűszerkeverék felét kend a húsra, a bőr alá,
a másik felét a bőr külső felére.
Helyezd a pulykamellet bőrrel felfelé tepsibe.
Önthetsz alá fehérbort is (opcionális).
Süsd 2 órán át, amíg a bőr aranybarna és ropogós lesz, a hús pedig szaftos marad.
A sütés után takard le alufóliával, és hagyd 15 percig pihenni.
Szeletelve, zöldséges bulgurral vagy friss salátával tálald.
Pulykamell (Föld): erősíti a Lép–Gyomor rendszert, stabilizál, táplál.
Rozmaring & zsálya (Tűz): melegítenek, élénkítik a keringést, oldják a stagnációkat.
Kakukkfű & fokhagyma (Fém): tisztítják a tüdőt, átmossák a meridiánokat, fertőtlenítő erejűek.
Olívaolaj (Föld): tápláló, harmonizálja az emésztést.
Citromlé (Fa): frissít, támogatja a májat, segít a zsíranyagcserében.
Ez az étel teljes Öt Elemes összhangban készült: táplál, melegít, frissít és tisztít egyszerre.